Ana sayfa İyi Yaşam İletişim Çağında İletişimsizlik

İletişim Çağında İletişimsizlik

yazan Siren Tekin

İletişim hayatımızın her anında var: iş, aile, sosyal hayat. Daha da ayıralım; iş arkadaşları, romantik ilişkiler, kardeş, arkadaş. Başka bir şekilde bakalım: yazılı, sözlü, görsel. Nasıl ayırmak isterseniz, nasıl bakmak isterseniz… Kısacası; her yerde. Peki bu kadar iç içe olduğumuz noktada hala nasıl birbirimizi anlayamıyoruz?

İnsan kompleks bir varlık. Bizi diğer varlıklardan üstün kılan şey aklımız, karar verme mekanizmamız ve dilimizi kullanabilmemiz. Buna rağmen sürekli kendimizi karşımızdakini anlayamadığımız durumların içinde buluyoruz. Hepimize olmuştur; arkadaşımızı yanlış anlıyoruz, iş arkadaşımıza sinirleniyoruz, romantik ilişkilerimizde geriliyoruz… Peki bunları nasıl daha sağlıklı bir hale getirebiliriz?

1- Dinlemiş olmak için dinlemeyin

Derler ya, iki kulağımız ve bir ağzımız olmasının bir sebebi var diye. Cevap vermek için değil, anlamak ve duymak için dinlemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Bazen tepki vermek değil, sadece karşımızdaki insanı duyabilmek, “seni anlıyorum” diyebilmek lazım.

2- Spekülasyon yapmayın, karşınızdaki ne düşünüyor bilemezsiniz

Hepimiz en azından bir kere içimizden düşünmüşüzdür: Kesin böyle düşünüyor, ben bunu yaparsam o da şunu yapar, öyle yapmam için böyle diyor… Nereden biliyorsunuz? Bu kadar üstün bir varlık olmamıza rağmen, maalesef hala akıl okuma yetimiz yok. O yüzden kendi kendinize varsayımlar yapmayın, iletişim kurun ve sorun.

3- O anladı diye düşünmeyin, kendinizi ifade edin

En çok yaptığımız şeylerden biri de karşımızdakinin bizi anladığını varsaymak. Anlamamış olabilir. Siz nasıl varsayım yapmamalıysanız, size de spekülasyon yapılmasına izin vermeyin. Aklınızdakileri sesinizi kullanarak ifade edin, sizi anlamalarını beklemeyin. Sesiniz gücünüzdür, kullanın.

4- Güç savaşlarına gerek yok

Sürekli kıyaslama yapan ve rekabete giren kişilerin mutlu olamadığını söylersek yanlış olmaz. Her şeye karşılık vermeye çalışmak yorucu bir şey olsa gerek. Bazen susmayı, karşımızdakinin ne demek istediğini sorarak öğrenmeye çalışmayı denemeliyiz. Doğru cevap her zaman olmasa da doğru soruyu sormak çok önemli. Bu aynı zamanda karşınızdaki kişiyi anlamaya çalıştığınızı da gösterir.

5- Hep mi mücadele etmek lazım?

Kimi durumlar içinden çıkılmaz hale gelebiliyor. Orada karşınızdaki insana, duruma veya değere bakmanız tabii ki gerekir. Dediğinizi anlamayan veya sizi dinlemeyen biriyle her zaman anlaşamazsınız. Denemek çok önemli, ancak bazen de arkanızı dönüp duruma nokta koyabilmek de bir sonuçtur. Buna da “aynı fikirde olmamaya razı olmak” diyebiliriz.

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın