Ana sayfa Seyahatler Erasmus Vizesine Dair Bilmeniz Gereken Her Şey!

Erasmus Vizesine Dair Bilmeniz Gereken Her Şey!

yazan Berrin Çoban

Merhabalar!

Bugün sizlere defalarca vazgeçtiğim ama vazgeçişlerime rağmen kendimi VFS Global’in kapısında evraklarımla bulduğum ıstıraplı vize sürecimi anlatacağım… “VFS Global mi?”  dediğinizi duyar gibiyim 🙂 Evet VFS Global… 

Çoğu öğrencinin hayali belki de lisans döneminde Erasmus öğrenim hareketliliği veya staj imkanı ile farklı bir ülkede yeni bir kültür tanımaktır.  Özellikle benim gibi farklı kültürleri, toplum yapılarını, gelenekleri, vb. merak ediyorsanız Erasmus büyük bir fırsat olarak görünür ve size gizlice fısıldar. Peki bu Erasmus süreci nasıl başlar? Ve farklı bir ülkede nasıl öğrenim görebiliriz? 🙂 Hadi başlayalım…

İlk aşama olarak; çoğu üniversitede Erasmus koordinatörlüğü bulunur. Bu koordinatörlük üniversite ile ortak olarak bir dil sınavı yapar. İlk iş bu dil sınavına çalışmak ve geçerli bir puan almaktır. (Üniversitelerin sınav geçiş puanı değişiklik gösteriyor). Sınava girip, geçerli bir puan aldığınızda bölümünüzün Erasmus koordinatörü sizinle irtibata geçer. Sıkı durun! Erasmus yolculuğunuz ıstıraplarıyla, heyecanlarıyla ve tabi ki mutluluğuyla başladı.

Süreç başladı!

Kazandığınız üniversitenin bölüm koordinatörü size bir mail atar. Bu mailde kabul edildiğinizi ve ileriki zamanlarda ders seçimi yapacağınız yazar. Mevcut üniversitenizde kalsaydınız alacağınız dersler ile Erasmus yapacağınız okulda alacağınız dersleri  kredi ve kodlarıyla birlikte “Learning Agreement” adlı belgeye yazmalısınız. Bu belgenin asıl amacı; döndükten sonra alttan ders almamanız ve eğer (benim gibi) son sınıfsanız döneminizin uzamamasıdır. Belgeye e-imzaları da (burada genelde kişinin, bölüm Erasmus koordinatörünün ve Erasmus yapılacak okuldaki koordinatörün imzası bulunuyor) ekledikten sonra gideceğiniz okulun Erasmus koordinatörüne mail aracılığı ile iletmelisiniz. Eğer her iki taraf da onay verirse bu aşama bitmiş demektir.

Erasmus süreci bitti mi peki? Durun daha yeni başlıyoruz 🙂

Sonrasında size en büyük önerim hemen pasaportunuzu çıkarmanız olacaktır. Pasaport çıkarma işlemi oldukça basit ve keyifli bir süreç. Önce pasaport talebi için randevu almanız gerekiyor. Sonrasında iki adet biyometrik fotoğraf ve öğrenci belgeniz ile yaşadığınız şehir veya kasabadaki nüfus müdürlüğüne gidiyorsunuz. Ve kısa sürede işleminiz halloluyor. (Benim sadece iki dakika sürmüştü). Tabi pasaportunuzu hemen alamıyorsunuz. 1-2 hafta gibi bir sürede ev adresinize postayla geliyor. Pasaportunuzu elinize aldığınız o an kendinizi özgür ve sınırlarını aşmış biri gibi hissedebilirsiniz. (Ben o an, içinde bulunduğum dünyanın sınırlarını aştığımı düşünmüştüm!) Sonrasında asıl zorlu süreç başlıyor tabi. 

“Gitmeme henüz iki ay var zaten, vize işlemimi sonra hallederim. Ne olacak sanki.” gibi bir düşünce aklınıza hiç gelmesin çünkü vize süreci biraz zor ve sancılı. Öncelikle Polonya, İtalya, Fransa, vb. ülkelerde uzun dönemli veya kısa dönemli Erasmus yapacaksanız ilk yapmanız gereken şey; “VFS Global” ile tanışmak olacaktır.

Polonya için konuşacak olursam; Polonya Konsolosluğunun merkezi İstanbul’da yer alıyor. Fakat vize başvurusu için konsolosluk aranmıyor. Çünkü konsolosluk vize başvuru sürecini VFS Global’e teslim etmiş. Yani anlayacağınız üzere, VFS Global bir aracı şirket görevi görüyor. Bu yüzden gideceğiniz ülke için vize başvurusu talebinde bulunacak olursanız ilk olarak; arama butonuna her ülke için olmasa da VFS Global Polonya, VFS Global İtalya, vb. yazmanız gerekiyor. Orada bir hesap oluşturduktan sonra “Vize Başvurusu Al” şeklinde bir seçenek karşınıza çıkıyor. O seçeneğe tıklayın ve vize almak istediğiniz merkezi seçin.

“Tıklıyorum ama tüm merkezler dolu” dediğinizi duyar gibiyim. Ekrandaki kırmızı yazıyı görünce panik yapmayın, çünkü her Erasmus öğrencisinin vize sürecinde karşılaştığı ve neredeyse vazgeçme eşiğine geldiği aşamaya geldiniz! 🙂 Sayfayı sürekli yenileyin, illa ki bazı merkezleri boş bulursunuz ve vize randevunuzu alırsınız… 

Sonrası ise evrakları tamamlama süreci. Yine VFS Global’in resmi sitesinde vize için gerekli olan evraklar yer almaktadır. O evrakların hepsini tamamlayıp, başvuru merkezine gitmelisiniz. Aksi takdirde kabul etmeyip, başka bir güne randevu verebilirler. Bu da vize sürecinizi biraz uzatır ve belirsizleştirir. 

Peki gerekli evraklar nelerdir? 

Yine Polonya özelinde konuşacak olursam; 2021 gerekli evraklar şu şekilde:

Ulusal Vize Formu: Ulusal vize formuna da yine VFS Global’in resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Evde kendiniz de doldurabilirsiniz, VFS Global merkezinde de doldurabilirsiniz. Ama size önerim; sakin bir şekilde ev ortamında doldurmanız olacaktır. İlk sayfalarda kişisel bilgilerinizi yazmalısınız. Sonraki sayfalarda ise kaç gün kalacağınız, gidiş ve dönüş tarihiniz, ilk ayak basacağınız yer, vs. yazmalısınız. Burada önemli bir husus var. Polonya’ya Almanya üzerinden gitmek istiyorsanız (maddi açıdan daha uygun) İlk gideceği ülke kısmına Almanya yazabilirsiniz. Devamında ise gideceğiniz okul, yurt, vb. adreslerini yazmalısınız. Vize formu elle de bilgisayar ortamında da doldurabileceğiniz basit bir adım. 

Pasaport: Pasaportunuzu vize başvurusundan önce çıkarmanız gerekir. 

1 Adet Biyometrik Fotoğraf: Evet arkadaşlar, pasaport için çektiğiniz fotoğrafı vize başvurusuna sakın götürmeyin çünkü kabul edilmeme ihtimali yüksek. Biyometrik fotoğraf için kriterler var. Bu kriterlere yine VFS Global’in internet sayfasından ulaşabilirsiniz. 

Sağlık Sigortası: Sağlık sigortası da çok önemli. Orada hastalanırsanız sağlık sigortanız hayatınızı kurtarır. Yani sağlık sigortasını göstererek orada hastane imkanlarından faydalanabilirsiniz. Yine aynı şekilde sağlık sigortanızı VFS Global’in merkezlerinde başvurudan önce çıkarabileceğiniz gibi, VFS Global’in anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinden de çıkarabilirsiniz. Ek olarak; Covid-19 salgını sebebi ile sigortalarınızı Covid dahil yaptırmak isteyebilirsiniz. Fiyat açısından biraz maliyetli olsa da içiniz daha rahat oluyor. Ben Covid dahil şeklinde VFS Global’in Beyoğlu merkezinde çıkarmıştım. Euro olarak görünse de TL cinsinden ödeme yapabilirsiniz. 

Davet Mektubu: Belki de en önemli belgelerden biri de davet mektubu. Bu belge, Erasmus yapacağınız okulun koordinatörü tarafından size mail aracılığı ile gönderiliyor. Aslını, yani renkli çıktısını çıkarmanız önem teşkil ediyor. Bu mektup aslında gidiş amacınızı net olarak anlatıyor. Ve bu da vize alma sürecinizde bir avantaj olarak değerlendirilebiliyor. 

Öğrencinin Kabul Edildiğini Gösteren Belgenin Aslı: Bu belge de kendi üniversitenizden alacağınız ve üzerinde üniversitenin kabul edildiğinizi onayladığı belge. Bunun aslını (ıslak imzalı) götürmeniz gerekiyor. Okulunuza gidebilir ya da posta yoluyla teslim alabilirsiniz. 

Hesap Dökümü: Bu da önemli ve karışık bir belge. Öncelikle geri dönüş masraflarınızı, ikamet masraflarınızı ve geçim masraflarınızı zloty (Polonya’nın para birimi) cinsinden hesaplamanız gerekiyor. Örneğin; orada bir ayda yurt veya ev kirası ile birlikte şu kadar zloty harcamam olacak. Sonrasında bu miktarı kalacağınız ay kadar hesaplamanız gerekiyor. En son hesapladığınız tutarın kaç TL’ye denk geldiğini hesaplamalısınız. Banka hesabınızda bu miktarı karşılayacak düzeyde para miktarı olmalı. Hibe alacaksanız zaten çoğunluğunu hibe karşılayacaktır ama ne yazık ki yeterli değil. Siz de ekstradan belli bir tutar bulundurmalısınız. Ben bu şekilde yapmıştım. Sponsor belirleyip o şekilde halledenler de var tabi ama o kısımlar biraz karışık oluyor bence 🙂

Özetle burada; harcamalarınızı karşılayacak miktarda paranın olduğunu gösteren hesap dökümü (başvuruya gitmeden en fazla beş gün önce çıkarmalısınız, bankaya gidip direk vize için hesap dökümü istiyorum diyebilirsiniz, onlar biliyor zaten) ve Erasmus yapacağınız üniversitede kalacağınız yurdun yazıldığı belgenin aslı. (Bu da yine vize başvurusundan önce Erasmus yapacağınız okulun koordinatörü tarafından davet mektubu ile birlikte size atılan belge). Ve son olarak yine üniversitenizden aylık kaç Euro hibe alacağınızı yazan belgeyi talep edebilirsiniz. 

Son Mezun Olduğunuz Okulun Diploması (Aslı):  Ben 12. sınıftan sonra direkt üniversiteye gelmiştim. Bu sebeple son mezun olduğum düzey lise düzeyiydi. Bu sebeple lise diplomamı götürmem gerekiyordu. Fakat üniversiteye kayıt aşamasında lise diplomamın aslını teslim etmiştim. Bu sebeple aslı yoktu. Sizin de böyle bir durumunuz varsa hiç endişelenmeyin. E-devletten barkodlu halini götürebilirsiniz. Ben öyle yaptım ve kabul edildi. Ama VFS Global’de merkezden merkeze farklılık olabiliyor. Bu yüzden bu tarz bir durumunuz varsa; VFS Global’e mail atıp, birinci ağızdan sorabilirsiniz. Onun dışında ikinci veya üçüncü bölümünüz ise son mezun olduğunuz bölümün diplomasını götürebilirsiniz.

Yabancı Dil Yeterlilik Belgesi: Bu belge de dil seviyenizi gösteriyor. Bunu da yine okulunuzdan almanız gerekiyor. Burada önemli bir husus var. Bu belge ıslak imzalı olmalıdır. Bu sebeple okulunuza gidip birinci elden alabilir ya da Erasmus koordinatörünüzle iletişime geçip kargo aracılığı ile gelmesini sağlayabilirsiniz. 

Adli Sicil Kaydı: Bu belgeyi yine e-devletten indirebilirsiniz.

Askerlik Durum Belgesi: E-devletten indirebilirsiniz. 

Pasaport Fotokopisi: Burada yurt dışına ilk çıkışınız ise pasaportunuzda kişisel bilgilerinizin olduğu ilk sayfanın fotokopisini götürmelisiniz. Ama ilk gidişiniz değilse; son üç yılda verilen Polonya ya da diğer Schengen ülkelerine ait vize fotokopilerini de eklemelisiniz. 

Vize Başvuru Ücreti: Evet arkadaşlar… “Biz öğrenciyiz ödeyecek miyiz?” diye soracak olursanız; evet ödüyoruz. 2021 yılında 99 dolar olarak vize ücretini ödüyorsunuz. Ve bu parayı dolar cinsinden ödemelisiniz. Ayrıca doların üstünde yazan seri numarası da 2000’in üzerinde olmalı. Tabi bu tutar ileriki yıllarda değişebilir. Yine VFS Global’e mail atarak ya da internet sitelerinden ücreti öğrenebilirsiniz. 

Aslında istenilen belgeler bu kadar ama belgeler listesinde yazmayan, VFS Global’in istediği iki belge daha var: İkametgay Belgesi ve Öğrenci Belgesi. Bunları götürmeniz işleminizi kesinlikle hızlandırır. 

Ve son olarak hizmet bedeli olan yaklaşık 13 Euro ücret. Bu ücreti TL cinsinden de verebilirsiniz.

Son olarak…

Belgelerinizin aslı ve fotokopisi yanınızda olsun. Benden fotokopisini istemediler ama ne olur ne olmaz diye yanıma aldım. Vize belge süreci bu kadar. Randevuyu aldıktan sonra belgelerinizi hazırlamaya başlayın.

Yorucu olsa da harika bir sonuç olacağı için o yorgunluk sonrasında tatlı bir yorgunluğa dönüşüyor. Ve aslında deneyim kazanmış, bir şeyleri öğrenmiş oluyorsunuz. Bu da tabi doğru bilgiye erişmek isteyen herkese aslında yardımcı olabileceğiniz anlamına geliyor.

Tabi bir de geriye dönüp üniversite yıllarınıza baktığınızda anlatacağınız bir Erasmus yolculuğu, ıstıraplı bir vize hikayesi oluyor. Benimki gibi 🙂 Bu zorluğa aldırmadan kemerlerinizi bağlayın ve yolculuğa çıkın! Belki geç bile kalmışsınızdır.

Sizleri kucak dolusu selamlıyor, yolculuğunuzda keyifli dakikalar diliyorum…

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın