Ana sayfa İyi Yaşam Psikolojik Açıdan COVID-19 ile Baş Etmek

Psikolojik Açıdan COVID-19 ile Baş Etmek

yazan Tutku Uyarağalar

İçinde bulunduğumuz günlerin hem fiziksel hem de ruhsal olarak ne kadar yorucu olduğunu hepimiz deneyimleyerek görüyoruz. Artan vaka sayıları, tekrar başlayan sokağa çıkma kısıtlamaları, artan tedbirler derken geçtiğimiz yılın bahar aylarının hissettirdikleri tekrar yoğunlaştı.

Şüphesiz bu durum içinde en zorlanan kesimler arasında Covid-19 hastalığını yaşayanlar ya da semptom göstermese dahi yakınları bu durumun içerisinde olanlar başı çekiyor.

Covid-19 gündemimize oturduğundan beri doktorlar sosyal medyada, televizyon kanallarında, gazetelerde, çeşitli tartışma programlarında hastalığın kişiden kişiye farklı seyredebildiğinden bahsediyor. Bu şekilde dinlediğimizde ya da izlediğimizde aklımıza yatan, kabullendiğimiz durum özellikle aynı evin içinde hastalığı geçiren birden fazla kişiysek bizi çeşitli kaygılara, korkulara sürükleyebiliyor.

Kontrolümüz dışında bedensel olarak da tehlikede olduğumuzu hissettiğimiz anlarda kaygı hissetmemiz, korkuya kapılmamız son derece normal ve anlaşılır bir durum. Peki uzmanlar bu konuda neler düşünüyor?

Kaliforniya’da meslek hayatına devam etmekte olan klinik psikolog Dr. Kelly Vincent’a göre kontrolümüz dışında bir çok gelişmenin olduğu bu salgın döneminde kontrol edebildiğimiz şeylere odaklanmak, üzerimize düşenleri yaptığımızdan emin olmak regülasyonumuzu sağlamakta önemli bir etken. İlaçlarımızı beklendiği şekilde alıyor olmak, beslenmemize, dinlenmemize ve uykumuza mümkün olduğunca dikkat etmek çok önemli. Evet kontrolümüz dışında olan çok fazla şey var fakat kontrol edebildiğimiz şeylere odaklandığımızda zihnimizi olumsuzdan olumluya daha kolay çekebiliyoruz. İçinde bulunduğumuz durumu tekrar çerçevelendiriyor olmak bu düşüncelerle ve duygularla daha rahat baş etmeyi sağlıyor ve bize yardımcı oluyor.

Hindistan’da yapılan bir araştırmanın Asian Journal of Psychiatry dergisinde yayınlanan sonuçlarına göre, Covid-19 hastası bireylerin özellikle hastanede tedavi süreçlerini geçirdikleri takdirde büyük ölçüde kaygı ve depresif semptomlar deneyimledikleri görülmüş. Şok, inanamama, panik, üzüntü gibi duyguların da kaygıya eşlik ettiği saptanmış. Aynı araştırmada evlerinde tedavi görmenin Covid-19 hastaları için mental açıdan hem dezavantajları hem de avantajları olduğu sonucuna varılmış. Eve yollanan hastalar, içinde bulundukları durumu “daha hafif” olarak nitelendirdikleri için rahatlama hissettiklerini belirtmişler ve bu da bir avantaj olarak nitelendirilmiş. Fakat, evde doktorlara ulaşımın daha zor olması nedeniyle bazı hastaların panik duygusunu daha çok deneyimledikleri ölçülmüş.

Bu araştırmanın sonucunda araştırmaya katılan ve hastanede kalan Covid-19 hastalarını en çok rahatlatan baş etme yöntemlerinin; dua etmek ve dini ritüellerini yerine getirmek, müzik dinlemek, arkadaşlar ve aile bireyleri ile iletişimde kalmak olduğu saptanmış. Birçoğu bu yöntemler ile kaygı ve panik duygularını düzenleyebildiklerini bildirmişler.

Aynı şekilde Dr. Janine Kreft hepimizin bu durum karşısında aynı pozisyonda olmasının korku ve kaygısı çok fazla olan bireyler için rahatlatıcı bir etkisi olduğunu söylüyor. Bu durumla tek başımıza karşı karşıya olmayışımızın bizlere daha güçlü hissettirdiği, yalnız olmadığımızı fark etmenin güvende hissetme halimizi pozitif anlamda etkilediğini belirtiyor.

Pandemi öncesinden gelen kaygı bozuklukları içinse herhangi bir olası enfekte olma halinin oldukça tetikleyici olabileceği, dolayısıyla bu noktada kalp çarpıntıları, sindirim problemleri, uyku bozuklukları ve halsizlik gibi fiziksel semptomların da kendini gösterebileceği çoğu ruh sağlığı çalışanı tarafından belirtiliyor.

Bu günleri atlatacağımıza dair inancımız tam fakat bu süreci bizlere en az zarar verecek şekilde geçirmek de oldukça önemli, dolayısıyla hastalığı siz ya da bir yakınınız sizi etkileyecek bir şekilde yaşamış ise bir uzmanla görüşmek her zaman bir seçenek, bazen bu seçeneklerimizi bilmek de bizler için rahatlatıcı olabiliyor.

Bu zamanları olabildiğince rahat atlatmamız ve sağlıklı günlere kavuşmamız dileğiyle…

Referanslar:

Sahoo, S., Mehra, A., Dua, D., Suri, V., Malhotra, P., Yaddanapudi, L. N., … & Grover, S. (2020). Psychological experience of patients admitted with SARS-CoV-2 infection.Asian Journal of Psychiatry.

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın