Ana sayfa İyi Yaşam Pozitif Psikoloji Nedir?

Pozitif Psikoloji Nedir?

yazan Siren Tekin

Son zamanlarda siz de çok duyuyorsunuz değil mi? Herkes bahsediyor; pozitif duygular, mutluluk, anda kalmak, anın keyfini çıkarmak… En çok söylenenlerden biri de “kahveyi içerken, o ana odaklanıp kahvenin tadını almak”.

Kısmen doğru, ama kısmen diyorum dikkat ederseniz. Bundan daha fazlası olduğunu siz de tahmin edersiniz.

Pozitif psikoloji kısaca mutluluk bilimi olarak çevrilir. 2000’li yılların başlarında ortaya çıkan bu bilim dalı, güçlü ve olumlu olan karakteristik özelliklerinize yoğunlaşarak daha iyi, faydalı ve mutlu bir hayat deneyimi yaşamanızı hedefler. Hayata değer katmak, negatif duygulardansa pozitif duygulara odaklanmak, nasıl daha iyi bir hayat yaşarız sorusuna cevap bulmaya çalışır. 

Bunu da özellikle self-care (öz değer), self-compassion (öz şefkat), mindfulness (bilinçli farkındalık) gibi kendinize verdiğiniz değeri arttırıcı ve bilinçli olarak yaptığımız davranışlarımızı destekleyici ekolleri kullanarak yapmaya çalışır.

Öz değer ve öz şefkat kaliteli hayatın ipuçlarından diyebiliriz (Öz şefkat ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz Şefkatimden Kendime de Ayırdım! adlı yazımıza göz atabilirsiniz). Kendini sevmeden nasıl bir başkasını sevebilirsin? Kendine değer vermeden bir başkasına değer verebilir misin? Sevebilmek için önce sevmeyi öğrenmek, ilk başta kendimizi sevmek zorundayız. Kontrol edebildiğimizi kontrol etmek ve gerekiyorsa değiştirmek, kontrol edemeyeceğimiz şeylere odaklanmayı bırakmayı öğrenmek zorundayız. Ancak bu şekilde kendimize dönebilir, kendimizi keşfedebilir ve daha iyi anlayabiliriz. Daha iyi anladıkça da, kendimizi sevmeyi öğreniriz.

Carpe Diem kalıbını duymuşsunuzdur, genelde “anı yaşa” olarak çevrilir. Bunu mindfulness için güzel bir örnek olarak gösterebiliriz. Dün geçti, gelecek henüz gelmedi, elimizdeki tek şey şu an. Bu noktada en değerli şeyimiz yaşadığımız an. Hayatımızın her dakikası önemli, değerli ve kayda değer. Bunun için de basit şeylerden keyif almayı denememiz ve öğrenmemiz gerekiyor. Bu, çokça verilen örneklerden kahve içerken tadını fark etmek, yolda yürürken çevremizi ve ağaçları fark etmek veya arkadaşımızla sohbet ederken ona verdiğimiz değeri fark etmek gibi küçük şeyler olabilir. Zamanın akıp gittiğini ve gün içinde ne yaptığımızı fark etmememiz veya evden çıkarken balkonun kapısını kapatıp kapatmadığımızı düşünmemiz (bunlara oto pilot modu da diyebiliriz) bize mindful olmadığımızı gösteren basit örnekler.

Özetleyecek olursak; pozitif psikoloji hayatta daha mutlu olabilmemiz ve hayatımıza bir anlam katabilmemiz için bize yöntemler sunar. Kendini ana davet etmek ve anda tutmak da bunun çok büyük bir parçasını oluşturur. Bu şekilde de hayatı daha mutlu bir şekilde deneyimlememize destek olur.

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın