Karpat Dağları’nın çevrelediği barok ve Rönesans mimarisiyle Braşov, bana sorarsanız Romanya’nın en güzel yerlerinden bir tanesi! Kiliseleri, kaleleri, sokakları, renkli evleri, meydanı ve Tampa Dağı’ndaki Braşov levhası ile görülmeye değer bir şehir. Zaten Romanya’daki diğer şehirlerden farklı bir orta çağ havasına sahip olması dolayısıyla, birçok dönem filminde fon olarak kullanılmış.
Bütün bu özellikleriyle Braşov, Romanya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline gelmiş. Bu yüzden de hafta sonu gitmek için çok doğru bir tercih olmayabilir.
Macar Kralı II. Andrew’ın, o zamanlar Macaristan sayılan toprakları korumak için Alman kökenli Töton Şövalyelerini Transilvanya’ya çağırmasıyla Braşov, 1211 yılında bu şövalyeler tarafından kurulan yedi surlu şehirden* bir tanesi olmuş.
Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu ve Batı Avrupa’yı birbirine bağlayan ticaret yollarının kesişme noktasında olması, Sakson tüccarların servet kazanmasını ve bu şekilde bölgede güçlü bir siyasi etki yaratmasını sağlamış. Braşov, etrafına surlar dikilmesi ve farklı zanaat mensupları (terzi, ayakkabıcı, iplikçi, vb.) tarafından korunan birkaç kule ile birlikte sürekli olarak gelişmiş ve büyümüş.
Şehrin Almanca ismi Kronstadt, Latince adı ise Corona (taç) olarak biliniyor. Almanlar tarafından verilen bu isimden yola çıkılarak Braşov, Crown City (Taç Şehri) anlamına geliyor. Şehrin arması buna uygun olarak; taç altından çıkan meşe ağacı kökleri. 1950 ve 1960 yılları arasındaki komünist dönemde ise Braşov bir süreliğine, Sovyet lideri Josef Stalin sonrasında Oraşul Stalin olarak anılmış.
Braşov’un kendisi küçük, ama içerisinde görülecek birçok yer var. Mesela Strada Cerbului ile Strada Poarta Schei‘yi birleştiren Strada Sforii‘den geçebilirsiniz. Yaklaşık 1.2 metre genişliğiyle Avrupa’nın en dar sokaklarından biri. Burası eski yıllarda itfaiyeciler tarafından kullanılıyormuş. Günümüzde ise her geçen duvarlara bir şeyler yazmış.
Bu daracık sokak dışında, rengarenk ve süslü barok yapılarıyla gözünüze hemen çarpacak Belediye Binası’nın bulunduğu meydanda dolaşabilirsiniz.
Bir başka etkileyici yer de Kara Kilise (Biserica Neagra). Buraya Kara Kilise denmesinin sebebi, 1689 yılındaki Büyük Yangın’ın kilise duvarlarını karartmasıymış. Kilisenin içi ise aksine çok bakımlı ve etkileyici. Kilisede Doğu Avrupa’nın en büyük organlarından birini görebilirsiniz.
*O yıllarda Transilvanya Saksonlarının yaşadığı bu şehirlerin hepsi Siebenbürgen olarak biliniyormuş. Siebenbürgen’de Braşov dışındaki şehirler ise:
- Bistrita (Bistritz)
- Sighişoara (Schässburg)
- Cluj (Klausenburg)
- Medias (Mediasch)
- Sebes (Mühlbach)
- Sibiu (Hermannstadt)
Şehrin En Bilinen Yerleri
- Şehir meydanı (Piata Sfatului)
- Kara Kilise (Biserica Neagra)
- Braşov Tarih Müzesi
- Braşov Kalesi (Cetate)
- Schei Kapısı (Poarta Schei)
- Catherine Kapısı (Poarta Ecaterinei)
- Kara Kule (Turnul Negru)
- Beyaz Kule (Turnul Alb)
- Savunma Kaleleri – En etkileyicileri: Nalbant Savunma Kulesi (Bastionul Fierarilor) ve Dokumacı Savunma Kulesi (Bastionul Tesatorilor)
- Tampa Dağı (teleferikle çıkabiliyorsunuz)
- Schei Bölgesi
- Saint Nicholas Ortodoks Kilisesi (Biserica Sfantul Nicolae)
Tarihi kiliseler
- Francisca Manastırı (Bastionul Tesatorilor)
- Saint Peter ve Paul Roma-Katolik Kilisesi (Catedrala Romano-Catolica Sfantul Petru si Pavel)
- Roma-Ortodoks Katedrali (Catedrala Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului)
- Saint Bartholomew Kilisesi (Biserica Sfantul Bartolomeu)
- Saint Martin Kilisesi (Biserica Sfantul Martin)
- Sinagog
Müzeler
- Sanat Müzesi (Muzeul de Arta)
- Braşov Tarih Müzesi (Muzeul de Istorie al Brasovului)
- Etnografya Müzesi (Muzeul de Etnografie)
- İlk Romanya Okulu Müzesi (Prima Scoala Romaneasca)
- Muresenilor Anıt Müzesi (Muzeul Memorial Casa Muresenilor)
- Dokumacı Savunma Kulesi Müzesi (Muzeul Fortificatiilor din Tara Barsei / Bastionul Tesatorilor)
Sanat
- Opera & Bale
- Braşov Filarmoni
- Sica Alexandrescu Tiyatrosu
- Arlechino Kukla Tiyatrosu