Sighişoara şehri daracık yokuşlu sokakları, renkli renkli binalarıyla tam benim sevdiğim tarzda bir yer. Şehrin kendisi küçücük olsa da, gezilecek birçok yeri var. Bu yüzden eğer mümkünse hafta içi gitmenizi tavsiye ederim. Hafta sonları çok kalabalık oluyor.
Şehrin tarihi Roma dönemine kadar uzanıyor. Daçyalılar milattan sonra 1. yüzyılda buraya sur inşa etmiş, Romalılar Castrum Stenarum diyormuş… Günümüzde, Sighişoara, en iyi korunmuş orta çağ şehirlerinden biri olarak değerlendiriliyor. O kadar ki, şehrin tarihi merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
Romanya’nın farklı yerlerinde olduğu gibi, buranın da bu kadar bilinmesinin önemli nedenlerinden bir tanesi, Bram Stoker’ın romanında Dracula karakterini yaratırken esinlendiği Vlad Tepeş’in burada doğması. Vlad Tepeş’in evi, burada gezebileceğiniz birçok yerden sadece bir tanesi. (Dracula hakkında daha fazlası için bu yazımıza göz atabilirsiniz.)
Sighişoara’da, 500 yıllık freskler barındıran ve şehrin tepesinde bulunan kilise, 13. yüzyıldan kalma Venedik Evi ve 17. yüzyıldan kalma organı ile Dominik Manastır Kilisesi gezebileceğiniz yerler arasında.
Sighişoara Kalesi 12. yüzyılda kurulmuş ve 15. yüzyılda genişletilerek güçlendirilmiş. Şehrin adı 1298 yılına kadar Schespurch, 1367’den itibaren de Civitas de Seguswar olarak biliniyormuş. Sighişoara ismi ilk defa 1431 yılında Vlad Dracul (yani Vlad Tepeş’in babası) tarafından yazılmış bir belgede kullanılmış.
14. ve 15. yüzyıllarda Sighişoara’daki tüccarlar o kadar gelir elde etmiş ki, şehrin savunması için inşa edilen kule ve diğer yapıların finansmanı onlar tarafından sağlamış. Bunların arasında en çok dikkat çekeni ve bilineni 14. yüzyıldan kalma Saat Kulesi. Bu kule şehrin savunulmasına çok kritik bir nokta olmasının yanı sıra, yıllarca şehrin hazinelerini saklamış.
Sighişoara, orta çağ mimarisi, dik merdivenleri, küçük meydanları, kalesi, engebeli sokaklarıyla o kadar keyifli bir yer ki! Transilvanya’da yedi Sakson surlu şehrin* en meşhuru ve ziyaret edileni.
*O yıllarda Transilvanya Saksonlarının yaşadığı bu şehirlerin hepsi Siebenbürgen olarak biliniyormuş. Siebenbürgen’de Sighişoara dışındaki şehirler ise:
- Bistrita (Bistritz)
- Braşov (Kronstadt)
- Cluj (Klausenburg)
- Medias (Mediasch)
- Sebes (Mühlbach)
- Sibiu (Hermannstadt)
Sighişoara’da görebileceğiniz yerler şu şekilde:
Şehrin en bilinen yerleri
- Sighişoara Kalesi (Cetatea Sighisoarei)
- Sighişoara Meydanı (Piata Cetatii)
- Saat Kulesi (Turnul cu Ceas)
- Dominik Manastır Kilisesi (Biserica Manastirii Dominicane)
- Tepedeki Kilise (Biserica din Deal/Romanian – Bergkirche/German)
- Merdivenler
- Vlad Dracul’un Evi (Casa Dracula)
- Venedik Evi (Casa Venetiana)
- Kuleler (Turnurile cetatii) – 14 kulenin 9’u günümüzde hala görülebiliyor. Bunlar arasında en etkileyici olanlar: Terzi ve Ayakkabıcı Kuleleri
Tarihi kiliseler
- Cüzzamlıların Kilisesi (Biserica Leprosilor)
- Ortodoks Katedrali (Catedrala Ortodoxa)
- St. Joseph Roma-Katolik Kilisesi (Biserica Romano-Catolica Sf. Iosif)
- Cornesti Ortodoks Kilisesi (Biserica Ortodoxa din Cornesti)
Müzeler
- Tarih Müzesi (Muzeul de Istorie)
- İşkence Odası (Camera de Tortura)
- Orta Çağ Silah Koleksiyonu (Colectia de Arme Medievale)
4 Yorumlar
Ellerine sağlık Meliscim😘❤️
Çok teşekkür ederim! 🙂