Terapiye başlamak, devam etmek ve istikrarı sürdürmek bazılarımız için zorlayıcı olabilir. Yepyeni bir ilişkinin kurulduğu terapi seansları dış dünyanın minik bir simülasyonuna dönüşebilir ve farkındalığı beraberinde getirebilir.
Terapiye başlarken çoğu danışanın kafasında bazı varsayımlar ve sorular olur. Bu yazıda çok sık sorulan bazı sorular ve kabul edilen varsayımlardan bazıları üzerine konuşuyor olacağız.
“Terapistim bana ne yapacağımı söyleyecek, tavsiyeler verecek!” Bu, belki de en çok karşımıza çıkan varsayımlardan bir tanesi. Danışanlar genellikle seans içinde terapistlerinden hayat tavsiyesi ya da yönlendirmeler alacaklarını düşünürler, fakat terapistler yönlendirmelerde bulunmazlar. Aksine danışandan böyle bir talep geldiğinde bu ihtiyaç üzerine konuşur, fakat bir yönlendirme girişiminde olmazlar. Dolayısıyla terapiden bir tavsiye veya yönlendirme beklemek gerçekçi olmayacaktır.
Bir diğer nokta ise danışanların genellikle terapistlerinin onları “yargılayacağından” çekinmesidir. Bir terapist eğer danışanını yargılıyor veya kendisinde buna dair bazı belirtiler saptıyorsa, bu terapistin kendi süpervizyon ve terapi sürecinde çözümlemesi gereken önemli ve danışan ile ilişkisini etkileyebilecek bir aktarımdır. Bir terapist danışanını yargılamıyor olmalı, yadırgamamalı ve garipsememelidir, eğer böyle duygular içerisine girdiyse de bunları kendi sürecinde çözümlemelidir.
Gerek ailemden gerek arkadaşlarımdan gelen sorulardan biri de “ben anlatmak istemediğim noktaları anlatmasam olur mu acaba?” sorusudur. Bazen terapistimize bazı şeyleri anlatmak istemeyebiliriz. Özellikle güven bağının henüz kurulmadığını hissediyorsak ya da kendimizi anlatacak kadar rahat hissetmiyorsak, anlatmaktan kaçınmayı daha yoğun yaşarız. Bu konuda terapistiniz sizi zorlamamalıdır, anlatmak şeffaflık açısından, seansların ilerleyişi açısından evet önemlidir fakat bunu bir baskı ve zorlama altında değil, güvenli hissettiğiniz, rahat olduğunuzu fark ettiğiniz noktada yapmak çok daha önemlidir.
Bir diğer önemli nokta da yine benim de çokça duyduğum “E ben terapiye başladım ama hiçbir işe yaramadı.” cümlesi. Pek tabii bu cümlenin altında yatan karşılanmayan beklentiler çok çeşitli olabilir. Terapist-danışan arasında güven bağının gelişmemesi, çalışılan terapi ekolünün danışan için uygun olmaması gibi farklı sebepleri olabilir. Genellikle terapistimizi seçerken çalıştıkları ekole dikkat etmeyebiliriz. Bu ekol hakkında bilgi sahibi olmayabiliriz ki bu da son derece anlaşılır olur. Bu nedenle terapistimizin bize uymayan bir yöntemi olması ya da güven bağının gelişmemesi terapinin bizim için işe yaramaz olduğunu göstermekten ziyade, o terapist özelinde bir uyumsuzluğu gösterir. Doğru terapist ve doğru ekolü bulmak çok kolay olmayabilir, araştırma gerektirebilir fakat unutmamalıyız ki hayatımıza terapist rolüyle aldığımız bu yeni insan ile güven bağını kurmak, ilişkiyi bu temelde oturtmak terapinin ilerleyişi için de oldukça önemli ve gereklidir.