Ana sayfa İyi Yaşam Uçağa Binmek mi? Asla!

Uçağa Binmek mi? Asla!

yazan Tutku Uyarağalar

Uçaklar şüphesiz hayatımızı en çok kolaylaştıran ulaşım araçlarından bir tanesi. Bazen tatil için, bazen iş için, bazen de sağlık için uzun mesafeleri kısaltan bu araca sık sık ihtiyaç duyuyoruz. Hal böyle olunca da uçağa binmek bir süre sonra bir lüksten çok ihtiyaca dönüşüyor.

Uçağa binmek kimileri için arabaya binmekle eş değer boyutta kaygı uyandırıyor olsa da bazılarımız için bir işkenceye hatta uykularımızı kaçıran bir hadiseye dönüşebiliyor. Peki kaza riski karayollarına kıyaslanınca çok düşük boyutta kalan bu araçtan bu kadar korkmamızın nedeni ne olabilir? Buna birçok değişken sayabiliriz; kapalı bir yerde hapsolma fikri, havada olma durumu, istediğimizde uçaktan inememe düşüncesi, ama sanıyorum en büyük etken kontrolsüz oluşumuz ve bilgisizliğimiz. Buradaki bilgisizliği biraz açmamız gerekebilir. Genellikle bindiğimiz taşıtları çok zor durumda kalsak kullanabiliriz, işleyişine hakimizdir, hatta biraz “google” yardımı alsak motoru hakkında bile bir fikre sahip olabiliriz. Ama uçaklar böyle değil. Uçakta sıralanmış kuralları ve prosedürleri takip eden, bunlara uyan, uymayınca da otoriteler olarak isimlendirebileceğimiz uçuş görevlileri tarafından uyarılan, tabiri caizse “düz” bireyleriz. Uçağa bindiğimiz andan itibaren kafamızda sürekli bazı senaryolar canlanıyor olabilir, üstüne bir de son izlediğimiz filmde bir uçak faciasına tanık olmuşsak bu senaryolar kafamızda mutlak son haline bile bürünebilirler. Peki bu noktada ne yapmalıyız? Uçaktan vazgeçip kaçınmalı mıyız, yoksa bu korkunun üstüne mi gitmeliyiz?

Öncelikle fobiler zorlamayla aşılabilecek korkular değildir. Özellikle uçak korkusu yaşayan bir yakınınızı zorla uçağa bindirmek onun için travmatik bir deneyim olacak ve bu fobinin boyutunun artmasına sebebiyet verecektir. Fakat bu korku için bazı adımlar atılabilir.

Örneğin, uçak korkusu çok fazla olan insanlara önerebileceğimiz şeylerden biri “görerek öğrenme” olabilir. Uçuştan önce havaalanına gidip burada biraz fazla vakit geçirmek, uçağa binecek insanları gözlemlemek, onların rahatlıklarını modellemeye çalışmak rahatlatıcı bir etkiye yol açabilir.

Eğer kişi daha önce hiç uçağa binmediyse ve bu konuda yoğun bir kaygı duyuyorsa, bu kişinin 1 saat civarı süren bir uçuşla bu deneyime başlaması en işlevli yollardan biri olacaktır. Halihazırda uçak korkusu olan ve daha önce hiç uçmamış birini uzun süreli bir uçuşla karşılamak kişi için biraz fazla yorucu ve yıpratıcı olabilir. Bu nedenle süreleri kademeli olarak arttırarak uçuşları planlamak hem korkunun sağlıklı bir biçimde üstesinden gelinmesi için hem de kişinin uçuş ile alakalı pozitif deneyimlerini arttırması için faydalı olacaktır.

Uçuş sırasında korkuyla baş etmek için de yapabileceğimiz şeyler var. Örneğin uçak süresince dikkatimizi uçak ve yolculuktan başka şeylere yönlendirmek ve kendimizi meşgul tutmak bu korkuyla başetme konusunda bize yardımcı olabilir. Bir film izlemek, telefonumuza indirdiğimiz o çok heyecanlı dizinin son bölümüne odaklanmak, ilginç bir kitap okumak, cevaplamamız gereken e-maillerimiz için taslak oluşturmak gibi karadayken de zaman harcadığımız, dikkatimizi verdiğimiz işlerimize odaklanmak uçuş süresince korkuyu dağıtmamızda faydalı olabilir.

Daha önce uçakta herhangi bir korku yaşamamışken bir uçuşta ani bir şekilde kötü bir tecrübe yaşayıp bu korkuyu diğer yolculuklarımıza da taşıyabiliriz, ki bu son derece normal ve sık yaşanan bir durumdur.

Kendi başımdan geçen benzer bir olaydan bahsedecek olursam, üniversite ve yüksek lisans eğitimimi ailemden uzak şehirlerde almış olmam nedeniyle sık sık uçak yolculuğuna maruz kaldığım bir dönem olmuştu. Bu dönemin tam da ortasında bir uçuşumda kendimi çok bunalmış ve nefes alamaz bir şekilde buldum. O anda önümde olan derginin her sayfasını, her kelimesine kadar tektek okumaya başladım çünkü bir şekilde dikkatimi başka bir uyarana yönlendirmem gerekiyordu. Bu şekilde o yolculuğumu tamamladım fakat sonrasında yaptığım tüm uçuşlara mutlaka bir dergi veya kitap ile birlikte gitmeye başladım. Bu alışkanlığımı hala sürdürüyorum çünkü bu da bana bir güven veriyor. Yanınızda herhangi bir dikkat dağıtıcı yardımcı olmadığı bir senaryoda ise yine yapılabilecek bir şey var. O da nefese odaklanmak. Nefes alışverişinize, nefesi vücudunuzun neresinde hissettiğinize ve ritmine odaklanırsanız bu sizin için hem kaygıyı kontrol etmede bir araç rolüne dönüşecek hem de dikkatinizi dağıtmada yardımcı olacaktır.

Bunun haricinde uçuş sırasında bir korku veya kaygı hissediyor olmanız halinde kabin ekibiyle bunu paylaşabilirsiniz. Bu korkuyu yaşayan birçok yolcuyla iletişim halinde oldukları için hem bu durumlarda sizleri rahatlatıcı sözler söylüyorlar hem de yapıcı bilgiler verip sizin kaygı seviyenizi düşürmenize yardımcı oluyorlar.

Eğer korku ve kaygılarınızın size gerçekten yorduğuna ve günlük hayatta işlevselliğinizi etkilediğine kanaat getirirseniz ve bu tavsiyeler size çok faydalı gelmezse bir uzmanla iletişime geçmek faydalı olabilir. Böylelikle keyifli uçuşlarla seyahat etmenin tadına daha çok varabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

1 comment

Münire 22/02/2020 - 23:49

Uçak kaygısı ile ilgili kısa öz bilgiler için👍👍

Cevapla

Bir Cevap Yazın