Ana sayfa Kültür - Sanat Tersane-i Amire’de Çağdaş Sanat

Tersane-i Amire’de Çağdaş Sanat

yazan Melis Büyükerk

İstanbul’da çok güzel şeyler oluyor! Beni çok heyecanlandıran Tersane-i Amire’de Çağdaş Sanat projesinden sizlere bahsetmek istiyorum.

Dünyanın en eski tersanesinin kapıları İstanbul Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla heykeltıraşlara açıldı. Küratörlüğünü Kemal Tufan’ın yaptığı projede, kendisi dışında Ayla Turan, Bahadır Çolak, Bülent Çınar, İlker Yardımcı, Kadriye İnal, ve Sevgi Karay yer alıyor. Proje kapsamında tersanede üretilen işler, İstanbul’un çeşitli kamusal alanlarında sergilenecek.

Tersane-i Amire (Haliç Tersanesi)

Tersane-i Amire’nin tarihi 1455 yılına kadar uzanıyor. Ayrıca, dünyada yaklaşık 6 asırdır işlevini sürdüren tek tersane olma özelliğini taşıyor.

Fatih Sultan Mehmet döneminde kurulan, Yavuz Sultan Selim döneminde iyice gelişen ve ün kazanan tersanede yıllar boyu; ince donanma gemileri, nakliye gemileri, donanmaya eşlik eden kayıklar ve yelkenli gemilerin inşaası yapılmış.

Tersanenin kuruluşunda, Osmanlı devletinin o dönemlerde karada olduğu kadar, denizlerde de egemenlik kurmak istemesinin çok önemli bir yeri var. Aynı şekilde, donanma ihtiyacı da böyle bir tersanenin kurulmasını gerektiriyor. Duraksama döneminde de deniz taşıtlarının yerli tersanelerde inşa edilmesi iyice yaygınlaşmış.

Tersane-i Amire’nin en büyük zaferlerinden bir tanesi, İnebahtı Deniz Savaşı’nda yok edilen Osmanlı donanmasının, beş ay içinde yeniden kurulmasını sağlamasıymış. O dönemde, beş ay içerisinde 150’den fazla kadırga inşa edilmiş.

Günümüzde Haliç Tersanesi, İstanbul vapurlarının bakımlarının yanı sıra özel ve kamu sektörlerine hizmet veriyor.

Tersane-i Amire’de Çağdaş Sanat Projesi

12-28 Ekim 2020 tarihleri arasında gerçekleşen projede 7 sanatçı, tersanedeki ustalardan da destek alarak işlerini bitirdi. Sanatçıların, bu muhteşem yerdeki çalışmaları sonucunda 7 tane büyük metal iş ortaya çıktı. İBB yetkilileri ve sanatçılar bir araya gelerek bu işlerin nerelerde sergileneceğine karar verecek. Ben şahsen, nerelerde sergileneceklerini çok merak ediyorum!

“Çalıştığımız mekanın ruhu bizi heyecanlandırıyor ve motive ediyor. Burası çok kıymetli bir yer. Daha geniş kitlelerce fark edilmesi ve tanınmasında umarım katkımız olur. Ürettiğimiz heykeller İstanbul’un kültür ve sanat tarihinde yıllarca yaşayacak. Biz kentin kültür ve sanat mirasına, çağdaş sanat eserleri koleksiyonuna sürekli katkıda bulunmak istiyoruz”

Kemal Tufan, Milliyet

Kemal Tufan, Ayla Turan, Bahadır Çolak, Bülent Çınar, İlker Yardımcı, Kadriye İnal, ve Sevgi Karay Instagram hesaplarında, bu proje kapsamında yaptıkları işleri paylaştı.

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın