Sinaia

yazan Melis Büyükerk

Sinaia, Romanya’nın Wallachia bölgesinde Prahova’da yer alan bir kasaba. Burası da Braşov gibi Romanya’nın kayak merkezlerinden bir tanesiymiş ama biz kayak yapılabilecek kısımlarına gitmedik. Başka bir bölgede bulunuyor olmasına rağmen, Bükreş’ten arabayla Sinaia’ya gitmek çok kısa, yaklaşık bir-bir buçuk saat sürüyor.

Arabayı park ettiğiniz andan itibaren kendinizi bir masalın içinde gibi hissediyorsunuz. Binalar, oradaki insanlar, ağaçlar… Hepsi burası ilk kurulduğundan beri aynı kalmış sanki. Bükreş ya da Braşov’a yolunuz düşerse buraya mutlaka uğrayın. Hem çok yakın hem de minicik bir kasaba.

Sinaia’nın hikayesi Prens Mihail Cantacuzino’nun, Mısır seyahatinde Sina Dağındaki Saint Catherine Manastırı’ndan çok etkilenmesi ve kendi ülkesine de böyle bir manastır yaptırmaya karar vermesiyle başlamış. 1695 yılında adını buradaki dağdan alan Sinaia Manastırı kurulmuş ve tüm bölgeye de Sinaia adı verilmiş.

Manastıra saat 10:00 ile 16:00 arasında girebiliyorsunuz ve giriş ücreti 5 lei (yaklaşık 8 tl). Kilisenin hemen yanındaki çan kulesinin altında dini bir müze var. Bu minik müze, Romanya’nın ilk dini müzesiymiş.

Romanya kralı I. Carol, Sinaia’ya geldiği ilk anda bayılmış ve yazlık evini buraya yaptırmaya karar vermiş. Dolayısıyla 1800’lerin sonlarına doğru Peleş Kalesi yapılmış. Kalenin içerisinde yaklaşık olarak 160 oda var. Bunların her biri kral ve kraliçenin zevklerine ve kullanım alanına göre farklı şekilde dizayn edilmiş. Bunun için farklı farklı atölyeler ile çalışılmış. Aynı zamanda kalenin içerisinde Gustav Klimt gibi sanatçılardan da önemli sanat eserlerine yer verilmiş. I. Carol 1947’ye kadar burada oturmuş.

Kaleyi yazın (Mayıs’tan Eylül ortasına kadar) Salı-Pazar günleri arasında, kışın ise Çarşamba-Pazar gezebiliyorsunuz. Aynı zamanda burayı sadece rehber eşliğinde gezmenize izin veriyorlar, tek başınıza istediğiniz gibi gezemiyorsunuz. Ayrıca gezerken yerler kirlenmesin diye herkese galoş giydiriyorlar.

İlk tur sabah 9:15’te, son tur ise 16:15’te başlıyor. Buranın bilet sistemi biraz farklı, eğer sadece zemin katı gezmek istiyorsanız 20 lei (yaklaşık 32 tl), bir üst kata da çıkacaksanız 50 lei (yaklaşık 80 tl). Eğer kalenin içerisinde telefonunuz veya makinenizle fotoğraf çekmek isterseniz aldığınız bilete ek olarak 32 lei (yaklaşık 51 tl) ödemeniz gerekiyor, bunu çok sıkı bir şekilde kontrol ediyorlar.

Eğer Bükreş’e giderseniz, mutlaka buraya da uğramalısınız. Şehirden bir saat uzaklaştıktan sonra (her ne kadar Bükreş’te sürekli bir ormanlık alan içinde olsanız da) bu kadar masalsı bir yere gelebilmek inanılmaz. Sinaia’da manastır ve Peleş Kalesi dışında tren istasyonu, şehir merkezi ve Peleş Kalesinin yakınındaki, Ferdinand için yapılmış Pelesior Şatosunu da gezebilirsiniz.

Burası ile ilgili söyleyeceğim son şey; Peleş Kalesini köpeğiniz ile birlikte de gezebiliyorsunuz! (Yani bir tane galoş giymiş köpekli bir aile gördüm ama onunla birlikte kalenin içerisini gezdiler, özel bir izin almak gerekir mi bilmiyorum.)

İlginizi Çekebilir