Ana sayfa İyi Yaşam Shinrin-yoku: Orman Banyosu

Shinrin-yoku: Orman Banyosu

yazan Melis Büyükerk

Ormanlar kendimi bildim bileli bana çok iyi gelmiştir, meğer orman banyosu yapıyormuşum! Bu kavramı daha önce duydunuz mu bilmiyorum ama hem kendinizi iyi hissetmek hem de bağışıklığınızı güçlendirmek için orman banyosuna bir şans vermenizi kesinlikle öneririm 🙂

Shinrin-yoku

Shinrin-yoku, Japon geleneklerinden biri olan “orman banyosu yapmak” anlamına geliyor. Orman banyosu deyince aklınızda ne canlanıyor bilmiyorum ama bu kavram, tüm duyularımızla ormana dalmakla alakalı.

Binlerce yıldır insanlar zaten ruhsal, zihinsel ve fiziksel sağlıkları için ormanlara gitmeyi tercih ediyorlardı. 1982 yılında ise Japonya Ormancılık Ajansı müdürü Tomohide Akiyama, buna bir isim vererek orman banyosu olarak tercüme edilebilecek shinrin-yoku terimini kullanmış. O zamandan beri, bu doğal ve iyileştirici uygulamaya olan ilgi hem kamu hem de bilimsel araştırmacılar arasında hızla artmış.

Günümüzde, Japon hükümeti shinrin-yoku’yu resmi olarak sağlıklı bir uygulama olarak kabul ediyor. Hatta ormanlık alanlarının bir kısmını orman terapi alanları olarak belirlemiş.

Orman banyosu için yapmanız gerekenler

  1. Telefonunuzu, kameranızı ve diğer dikkat dağıtıcı şeyleri geride bırakın, böylece tamamiyle deneyime odaklanabilirsiniz.
  2. Hedeflerinizi ve beklentilerinizi geride bırakın. Amaçsızca dolaşın, vücudunuzun sizi istediği yere götürmesine izin verin.
  3. Bir yaprağa daha yakından bakmak veya ayaklarınızın altındaki yolun hissini fark etmek için zaman zaman duraksayın.
  4. Oturup etrafınızdaki sesleri dinlemek için rahat bir yer bulun. Varlığınıza alıştıklarında kuşların ve diğer hayvanların davranışlarının nasıl değiştiğini izleyin.
  5. Başkalarıyla birlikte gittiyseniz, yürüyüşün sonuna kadar konuşmamaya karşı bir anlaşma yapın ve deneyimlerinizi yürüyüşün sonunda birbirinizle paylaşın.

Orman banyosunun faydaları

Orman banyosunun sayısız faydası var! Araştırmalara dayanan yararları ise aşağıdaki gibi:

Stresinizi azaltır. Japonya’daki Chiba Üniversitesi’nde profesör olan Yoshifumi Miyazaki, 2004’ten beri orman banyosunun faydalarını araştırıyor. Bu araştırmalar sonucunda yavaş orman yürüyüşlerinin, kent yürüyüşlerine kıyasla stres hormonu olan kortizolde %12,4’lük bir azalma sağladığını keşfetmiş.

Modunuzu yükseltir. Derby Üniversitesi’ndeki akademisyenler, doğaya bağlanmanın mutluluk ve iyi olma hali ile bağlantılı olabileceği sonucuna varan bir çalışma yürütmüş. Doğada vakit geçirmek, neşe arayışı, sakinliğe bağlanma ve tehditlerden kaçınma ile ilgili hormonlar salgılıyor, dolayısıyla modunuz yükseliyor.

Yaratıcılığınızı serbest bırakır. Utah Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan David Strayer tarafından yapılan bir çalışmada, katılımcılar modern teknolojiye tüm erişimin kaldırıldığı üç gün boyunca doğada kaldıktan sonra yaratıcı problem çözmede %50’lik bir gelişme görülmüş.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ağaçlar ve bitkiler, ormanda vakit geçirdiğimiz zaman soluduğumuz phytocid adlı maddeyi yayar. Shinrin-yoku araştırmacılarından Qing Li’nin çalışmalarından bu maddenin vücudumuzun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan doğal öldürücü hücrelerin aktivitesini arttırdığı ve dolayısıyla bizler için iyileştirici etkisi olduğu kanıtlanmış.

İyileşmeyi hızlandırır. Doğa, iyileşme sürecinde güçlü bir katalizör olabilir. Sağlık hizmeti bina tasarımında uzmanlaşmış bir mimar olan Dr Roger Ulrich tarafından bu alandaki en iyi bilinen çalışma, bir pencereden doğal bir görünümün bile, kentsel bir görünüme kıyasla iyileşme dönemini bir gün azalttığını göstermiş.

*Orman banyosu hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz bu kitaplara göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın