Ana sayfa Hayvan Dostu Köpek Eğitiminden Neler Beklemeliyiz?

Köpek Eğitiminden Neler Beklemeliyiz?

yazan Melis Büyükerk

Köpek eğitimi konusunda uzun zamandır birçok kişiden “o kadar eğitim aldırdık” ile başlayan çok fazla cümle duyuyorum. Tuvalet konusunda, temel komut konusunda, bir şeyleri çiğneme/kemirme konusunda, aklınıza köpekler ile ilgili gelebilecek ne varsa… Hepsinin ortak yanı, köpekler eğitim bittikten sonraki birkaç ay boyunca (köpekten köpeğe süresi değişebilir) alınan eğitimin hakkını vermeye devam etse de, niyeyse bir süre sonra problemlerle karşılaşılması, söz dinlenmemeye başlanması.

Bu noktada bilmemiz gereken ilk şey, eğitimi köpeklerimiz değil biz alıyoruz. Daha doğrusu, köpeklerimiz ile nasıl doğru iletişim kuracağımızı öğreniyoruz. Her evin kendine göre kuralları vardır. Dolayısıyla herkesin köpeğinden beklediği davranışlar da farklı olacaktır. Fakat bu beklentileri köpeklerimizin kapasitesine göre belirlememiz onlarla daha mutlu bir birlikteliğimiz olmasını sağlayacaktır.

Pia’nın hikayesi

Bana sorarsanız bir eğitmenle çalışmak gerçekten çok faydalı. Kendimden örnek vereyim; Pia bize ilk geldiğinde o kadar korkaktı ki, yanına kimseyi yaklaştırmıyordu. Hırlıyordu, söyleniyordu hatta herkese saldırmaya çalışıyordu. Bize gelmeden önce kaldığı evde ne kadar çok sevildiğini biliyoruz ama ondan önce neler yaşadı hiçbir fikrimiz yok. Bahsettiğim evde de evin kedisi tarafından tartaklanıyormuş. Böylece kedilerden, köpeklerden ve insanlardan korkan bir bebek haline gelmiş.

Bize geldiği zaman enfeksiyonu vardı. Bu yüzden önce antibiyotik kullandı, aşılara sonra başlayabildi, yani diğer yavru köpeklere kıyasla daha geç sokağa çıkmaya başladı. Zaten pandemi zamanı olduğu için biz de normalde olduğu kadar dışarıya çıkamadık, kimse de bize gelemedi. Böyle olunca bizim çocuk bir türlü doğru düzgün sosyalleşemedi.

Sağlığına tam anlamıyla kavuştuktan sonra da eğitimlere başladık. Biz Türkiye’nin en iyi eğitmenlerinden biri olan Gamze Aral ile çalışıyoruz. Köpeklere ve onların davranışlarına o kadar farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor ki.

Gamze, Pia’dan ziyade bizi eğitti diyebilirim 🙂 Olması gereken de o zaten. Bir eğitmen size köpeklerinize nasıl davranmanız gerektiğini, hangi durumda ne tepki vermenizin doğru olduğunu öğretmeli. Yine de burada size düşen görev daha büyük, siz köpeklerinize bu şekilde davranmayı bir rutin haline getirmelisiniz.

Pia gerçekten çok akıllı ve öğrenmeye çok istekli. Hepsinden çok yemek yemeyi seviyor. O yüzden biraz ödül maması biraz da sabırla hemen öğreniyor. Tabii burada eğitime işini bilen bir eğitmenle başlamamızın da etkisi büyük. Bizim en çok zorlandığımız kısım agresiflikle ilgiliydi. Bunu da Gamze olmadan aşamazdık zaten.

Özetle eğitimden ne beklemeliyiz?

  • Öncelikle ben köpeğime eğitim aldırdım ama hala beni dinlemiyor bakış açısından bir an önce kurtulmalıyız.
  • Köpeklerin iç güdülerinin doğru yönlendirilmesi çok önemli, buna kendimiz destek olamıyorsak profesyonel birinden yardım almalıyız.
  • Net ve anlaşılır olmak şart. Rahatsız olduğumuz bir davranışı, sırf o an çok tatlı görünüyor diye pekiştirmemeliyiz (biliyorum bazen çok zor) ama sonra aynı davranışı çok yapıyor diye sinirlendiğinizde o köpeğin bunu anlamasını bekleyemeyiz.
  • Tekrar etmek en önemlisi. Köpeklerimize öğrettiğimiz her şeyi bol bol, sıkılmadan, her gün tekrar ettirmeliyiz. Böylece köpeğiniz söylediklerinizi refleks olarak yapmaya başlayacaktır. Yani, aslında tekrar derken öyle haftada bir tekrar edin gibi değil de köpeğinizin sınırları ve sizin yaşam tarzınıza göre yapmasını istediklerini günlük hayatınıza yansıtmanız gerekiyor.

Bir şeyler başarmak, sizinle farklı aktiviteler yaparak vakit geçirmek köpekler için de çok mutluluk verici bir şey. Bu şekilde hep birlikte daha keyifli vakit geçirebilir ve daha mutlu bir yaşam sürebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın