Ana sayfa Kültür - Sanat İstanbul: Mart Ayı Sergi Takvimi

İstanbul: Mart Ayı Sergi Takvimi

yazan Melis Büyükerk

Şubat Ayı Sergi Takvimi yazısındaki bazı sergiler Mart ayında da devam ediyor! Bu sergileri merak ederseniz buradan ulaşabilirsiniz. Orada yer almayan, Mart ayında görebileceğiniz bazı sergiler de şu şekilde:

Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II – Borusan Contemporary (14 Eylül – 8 Mart)

Mart ayının başlarında da gidebileceğiniz bu sergi, Necmi Sönmez küratörlüğünde Borusan Contemporary Çağdaş Sanat koleksiyonu için hazırlanmış. Adını Turgut Uyar’ın şiirinden almış bu sergide şiir ve görsel formların imgesel birliğinden hareket ediliyor. Sergide çeşitli disiplinlerden eserler bulabilirsiniz.

Instagram: @borusancontemporary

İlginç Şeyler Karanlıkta Olur – Galeri Nev (7 Şubat – 7 Mart)

Arzu Çavuşoğlu‘nun bu sergisinde kendisinin geliştirdiği ve Özer Yalçınkaya‘nın tasarladığı “Annex” fontunu görebilirsiniz. Sanatçının İstanbul’da belgelediği, sistem karşıtı sloganların sansürlemesine ilişkin politik eylemden ilham alan bu font, yazıları okunaksız hale getiriyor. Serginin ismi ise İstanbul’daki politik bilinçsizlik ve eylemlerin sadece gün ışığında gözlemlenmesine atıfta bulunuyor.

Instagram: @galerinev_istanbul

Coexist – Pg Art Gallery (22 Şubat – 13 Mart)

Melis Buyruk işlerinde bitki ve hayvan parçalarının, insan vücudu parçalarıyla birleştiği bir zeminde doğa ile ilişkimizi inceliyor. Porselen işleriyle psikoloji ve felsefe gibi farklı alanlara atıfta bulunan Melis Buyruk, kategorizasyonlar yerine bütünsel bir dünya görüşü ihtiyacını vurguluyor. Coexist sergisindeki işler, fauna ve flora birleştirilerek yaratılan illüzyonla izleyicilerde merak uyandırmayı amaçlıyor.

Instagram: @pgartgallery

We Live Among Monsters – Pg Basement (22 Şubat – 13 Mart)

Börte İpek’in ilk kişisel sergisi olan bu sergide yine aynı isimli “Canavarların Arasında Yaşıyoruz” serisinden 9 adet diptik çalışması yer alıyor. Sergideki işler, hayatımızın her alanında karşımıza çıkan iyi ve kötü kavramlarını, masal ve gerçek yaşam arasındaki ilişki üzerinden sorguluyor.

Instagram: @pgartgallery

Saat Kaç? – Arter (13 Eylül – 22 Mart)

Küratörlüğünü Emre Baykal ve Eda Berkmen‘in yaptığı bu sergiside zaman, mekan ve bellek kavramları kronolojik ve lineer bir anlatımdan ziyade farklı ilişkilenmelerle ve etkileşimden doğan yeni anlamlarla inceleniyor. Sergide 34 sanatçının 44 eserini görebilirsiniz.

Instagram: @arteristanbul

Ferah Feza – Evliyagil Dolapdere (15 Şubat – 6 Nisan)

Beran Madra’nın küratörlüğünü yaptığı, Nilhan Sesalan’ın bu solo sergisinde her şeyi olduğu gibi algılama çabasıyla birlikte arkeoloji, mimari ve doğa referanslarıyla dolaylı bir hal alan; bronz, ahşap, taş ve bakır gibi malzemelerle yapılmış işlerini görebilirsiniz.

Instagram: @evliyagildolapdere

Paralel Gerçeklikler – Macar Kültür Merkezi (6 Şubat – 9 Nisan)

Küratörlüğünü Andrea Kovács‘ın yaptığı Paralel Gerçeklikler sergisi, çeşitli malzemelerden oluşan enstalasyonlar, duyusal deneyimler aracılığıyla doğal ve tarihi olguları, bilgileri ve etkileşimleri araştırırken; izleyicilerin mekan, zaman, hayal gücü, tasarım, yüzeyler ve noktalar arasında yeni bağlantılar keşfetmesini amaçlıyor.

Instagram: @macarkulturmerkezi

Yarayışlı – Galeri Apel (13 Şubat – 13 Nisan)

Yarayışlı sergisi sadece işlevsel eserlerden oluşan karma bir sergi. Farklı farklı tekniklerle yapılmış eserlerin yer aldığı bu serginin küratörü Nuran Terzioğlu. Sergide yer alan sanatçı isimleri ise; Yeşim Bayrak Avinal, Esra Carus, Sakine Çil, Artin Demirci, Yorgos Giotsas, Aslımay Altay Göney, Güler Güngör, Selma Gürbüz, Yücel Kale, Sevil Koçanoğlu, Azade Köker, Suzy Hug Levy, Lerzan Özer, Leyla Sakpınar, Elvan Serin, Maria Sezer, Zeynep Perinçek Signoret, Yıldız Şermet, Gamze Taşdan ve Bahadır Y. Yıldız.

Instagram: @galeriapel

Orada Her Kimse – SALT Galata (11 Şubat – 26 Nisan)

Basma Alsharif‘in işleri hem kökleri hem de evi temsil eden yurt kavramına dair sorgulamalara dayanıyor. Bu sergisi ise kalıtsal yersizlik haline odaklanıyor. Sanatçının film, video ve enstalasyonlarından oluşan Orada Her Kimse sergisi, İngilizce ismini “antik Filistinli ve cahil/kültürsüz kimse” gibi anlamlara da gelen Philistine kelimesinden almış.

Instagram: @salt_online

Frankofonide Yolculuk – Galeri Institut Français (21 Şubat – 26 Nisan)

Emre Rende’nin bu sergisi Mart ayındaki Frankofon etkinlikleri kapsamında izleyicilerle buluşuyor. Fotoğrafçı, bu sergide, dünya üzerindeki farklı Frankofon bölgelere yolculuk yapmayı ve bu yolculuk esnasında farklı kıtalarda Fransızca konuşanları tanıtmayı hedefliyor.

Instagram: @institutfrancaisedeturquie

Girl Power – Hush Gallery (28 Şubat – 28 Nisan)

Gizem Akgün, Glennis, GuL, Hilal Can ve Sena Kuyucu‘nun eserlerinden oluşan Girl Power sergisi birlik ve kolektivizm konularına odaklanıyor. Sanatçıların fotoğraf ve resimlerini bir araya getiren bu serginin küratörlüğünü de Güneş Babür üstlenmiş.

Instagram: @hushgallery

Kelimeler Pek Gereksiz – Arter (13 Eylül – 10 Mayıs)

Kelimeler Pek Gereksiz sergisi aslında 1967 yılında Allan Kaprow ve Robert Smithson arasındaki “müze nedir” konulu konuşmadan ilham alıyor ve alışagelinmiş nesne odaklı perspektiflerin ötesine geçmeyi hedefliyor. Küratörlüğünü Selen Ansen‘in yaptığı sergiyi Arter’de görebilirsiniz. Sergide 42 sanatçının işleri yer alıyor.

Instagram: @arteristanbul

Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos – Yapı Kredi Kültür Sanat (27 Kasım – 28 Mayıs)

Sergi, Torosların güney yamacında kurulu Sagalassos antik kentini ve Pisidia Bölgesi’nin tarihini izleyicilere tanıtmayı amaçlıyor. Yapı Kredi Kültür Sanat’ın üç katına yayılı sergide mamut kemiklerinden, Roma İmparatorlarına ve Psidialılara kadar farklı türde tarihi eserleri görebilirsiniz.

Instagram: @yapikredikultursanat

Hafıza-i Beşer – İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (18 Ekim – 25 Temmuz)

Osmanlı yazmalarından hikayeleri konu alan bu sergi, ziyaretçileri elyazmaları üzerinden metin, obje ve zaman arası bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor. Osmanlı yazma kültürüne daha farklı ve güncel bir bakış sunan bu sergide Osmanlı’da çok dillilik, gündelik hayat, tıp, toplumsal cinsiyet gibi konular işleniyor.

Instagram: @istanbul_arastirmalari

* Fotoğraflar galerilerin Instagram sayfalarından ve websitelerinden alınmıştır.

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın