Ana sayfa Seyahatler Erasmus’a Gitmeden Önce Mutlaka İndirmeniz Gereken Uygulamalar

Erasmus’a Gitmeden Önce Mutlaka İndirmeniz Gereken Uygulamalar

yazan Berrin Çoban

Erasmus’a gitmek istiyorsanız, ya da gideceğiniz kesinleştiyse ve Erasmus’tan faydalanma amaçlarınızdan biri farklı ülkeleri gezmekse, bu yazı tam size göre! Çünkü bugünkü yazımda Erasmus sürecinizde işlerinizi kolaylaştıracak uygulamalardan bahsedeceğim. 

Çoğumuzun bildiği üzere Erasmus+, farklı bir ülkede farklı bir eğitim sisteminde öğrenim görme veya staj yapma imkanı verir. “Erasmus süreci  boyunca sadece derslere mi gireceğiz?” sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyim. Tabi ki hayır!

Erasmus demek hareketlilik demek. Bu sebeple Erasmus süreciniz boyunca olabildiğince farklı ülke / şehir gezmenizi tavsiye ederim. Hatta Erasmus’un en güzel imkanı farklı ülkelere oldukça sorunsuz bir şekilde seyahat edebilmek diyebilirim. Örneğin ben Polonya, Opole’de bir dönem Erasmus yaptım ve Türkiye’de bir şehirden başka bir şehre yaptığım yolculuklar gibi bir ülkeden başka bir ülkeye seyahat edebildim. Bütün bu yolculuklarımda da bana sorulan tek şey pasaportum veya aşı kartım oldu. Bunun dışında vize veya başka işlemlere gerek duymadım. (Burada çok önemli bir husus var: Polonya, Almanya, İtalya gibi Schengen bölgeleri için aldığınız vize sadece bu bölgeleri kapsar. Yani aldığınız Schengen vizesi ile 27 AB üyesi ülkeye sorunsuz bir şekilde gidebilirsiniz. Bir dönem için bence oldukça yeterli ülke sayısı :))  Bu seyahatlerde uçak bileti veya otobüs bileti almak, kalacak yerin ayarlanması gibi işlemleri önceden halletmek oldukça önemli.

Şimdi, bu işlemlerinizi oturduğunuz yerde önceden halledebileceğiniz birkaç uygulama önermek istiyorum.

Ryanair, 1985 yılında İrlanda’da kurulmuş bir hava yolu şirketi. Bilet fiyatlarının maliyet açısından uygun olması ve Avrupa’nın her bölgesine uçuşlarının olması Erasmus öğrencilerinin bu havayolu şirketini tercih etmesinin en önemli sebeplerinden. Erasmusa gelmiş çoğu öğrencinin telefonunda Ryanair uygulaması var dersem abartı olmaz 🙂 Gitmek istediğiniz ülke veya şehir için önceden araştırma yapmanızı ve biletlerinizi de bu doğrultuda almanızı tavsiye ederim. Biletlerinizi aldıktan sonra Ryanair uygulamasından check-in işleminizi yapabilir ve biletinizi karekodu ile birlikte muhafaza edebilirsiniz. 

Websitesi: https://www.ryanair.com/

Wizz Air, Macaristan merkezli bir hava yolu şirketi. Yine Avrupa’nın çoğu bölgesine uçuş hizmeti vermesi ve maliyet açısından uygun olması tercih edilmesini sağlıyor. Önceden gitmek istediğiniz ülke için biletlerinizi alabilir uçuş gününüze bir gün kala check-in işleminizi uygulama üzerinden yapabilirsiniz. 

Websitesi: https://wizzair.com/

Flixbus, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren bir otobüs firması. Flixbus, 2019 Eylül ayında Kamil Koç otobüs firmasını satın almış ve Türkiye’de de faaliyet göstermeye başlamış. Bu sebeple Flixbus otobüsü için bilet almak isteyen çoğu Türk Erasmus öğrencisi Kamil Koç otobüs firmasının internet sitesinden de bilet alabiliyor.

Flixbus, Erasmus öğrencilerinin belki de en çok tercih ettiği uygulamadır. Özellikle benim gibi Avrupa ülkelerinin sınırında ve bu ülkelere oldukça yakın olan bir yerde Erasmus yapıyorsanız otobüs en çok tercih edeceğiniz ulaşım aracı olacaktır. Bu da Flixbus’ı telefonlarınıza indirmenizi biraz mecburi bir hale getiriyor. Yine Flixbus’ta da önceden gideceğiniz yer için biletinizi alabilir, gideceğiniz gün ise karekod okutarak otobüs seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Websitesi: https://www.flixbus.com/

Yukarıda daha çok ulaşım hizmeti ile ilgili olan uygulamalardan bahsettim. Şimdi de konaklama ile ilgili bir uygulamadan bahsetmek istiyorum. Booking.com, konaklama rezervasyonları için Hollanda kuruluşlu bir seyahat acentesi. Bu uygulama küresel çapta hizmet veriyor. Bu sebeple Türkiye’de de bu uygulamayı rahatlıkla kullanabilirsiniz (Türkiye’den yalnızca yurt dışı konaklamalarınız için kullanabiliyorsunuz).

Bu uygulamada, seyahat edeceğiniz yer için farklı alternatifte otel, hotel veya pansiyon bulabilir ve önceden rezervasyon yapabilirsiniz. Özellikle Erasmus yaptığınız ülkeden başka bir ülkeye gittiğinizde konaklama ihtiyacınız için bu uygulamayı kullanabilir, farklı alternatiflere göz atabilirsiniz.  Rezervasyon yaptıktan sonra, kalacağınız yerdeki sorumlu kişi ile uygulama üzerinden iletişime geçebilir herhangi bir aksaklık durumunda bilgilendirme yapabilirsiniz. 

Websitesi: https://www.booking.com/

Skyscanner,  bir hava yolu şirketi veya otobüs firması değil, bunların uygun uçuşlarını gösteren ve karşılaştıran bir arama motoru. Skyscanner uygulaması üzerinden bilet alınmaz ama en uygun uçuş bulunabilir. Bu sebeple Erasmus öğrencilerinin yine sıklıkla tercih ettiği bir uygulama.

Websitesi: https://www.skyscanner.com

Bugünkü yazımda anlatmak istediğim uygulamalar kısaca bu şekilde 🙂 Erasmus öğrenim veya staj hakkınızı farklı ülkeler gezerek, farklı tatlar deneyerek ve farklı kültür ortamlarını deneyimleyerek geçirmenizi dilerim…  

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın