Ana sayfa Seyahatler Doğada Lüks Arayanlara: Glamping

Doğada Lüks Arayanlara: Glamping

yazan Melis Büyükerk

Son zamanlarda, özellikle Covid-19’un etkisiyle, herkesin dilinde olan bir seyahat şekli glamping. Aslında yıllardır var olan bir konsept ama ben de birçok kişi gibi sosyal mesafe kurallarına uygun bir tatil düşünürken glampingin varlığından haberdar oldum. İşin komiği, Ngorongoro ve Serengeti‘de kaldığım kampların (The Highlands ve Sayari) konsepti de glampingmiş, ben sadece adını bilmiyormuşum 🙂

The Highlands, Ngorongoro

Nedir bu glamping?

Glamping adından da belli olduğu gibi glamour ve camping kelimelerinden türetilmiş bir isim. Doğada kalmak isteyen ama bazı lükslerden (örneğin yatak ya da tuvalet) vazgeçmek istemeyenler için harika bir konsept diyebilirim. Benim de bunca yıl kamp yapmama sebeplerimden biri bunlardan vazgeçememek. Dolayısıyla glamping hem doğada kalıp hem de otel odasında kalıyormuş hissi yaşamak isteyenler için birebir.

Adını son zamanlarda sık duymaya başlamış olsak da, aslında glamping çok eski zamanlara dayanıyor. Fakat yakın geçmişe bakacak olursak, Afrika’da yapılan safarileri Amerika ve Avrupa’dan gelen ziyaretçilere daha konforlu hale getirmek için ortaya çıkmış. Sheldrick Wildlife Trust ile ilgili yazdığım yazıda, Daphne Sheldrick‘in An African Love Story adlı kitabından bahsetmiştim. Bu kitapta da önceden safarilerde zor şartlarda kaldıklarından ama sonradan özellikle uzun süreli safari yapmaya gelen misafirler için daha konforlu çadırlar ve içlerini dekore etmek için eşyalar taşıdıklarından bahsediliyordu. Terim olarak glamping kullanılmasa da, bu seyahat türünün böyle tanınmaya başladığını söyleyebiliriz.

Sayari Camp, Serengeti

Glampingin nasıl ortaya çıktığına dair daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Glamping Hub ve Quality Unearthed sitelerine göz atabilirsiniz.

Google Trends‘e göre, glamping terimi 2007’de İngiltere ve İrlanda’da aranmaya başlanmış. 2010 yılından itibaren ise glamping ismi yaygınlaşmış, 2013-2014 yıllarında İngiltere ve Amerika’da artık sıklıkla kullanılmaya başlanmış. 2016 yılında da terim olarak sözlüğe eklenmiş.

Dünya genelinde çok yaygınlaşan glamping, lüksten vazgeçmeyen, fakat doğada eşsiz bir deneyim yaşamak isteyen herkes için harika bir seyahat şekli haline geldi. Dolayısıyla glamping yapabileceğiniz tesislerin sayısı bir hayli fazla. Eğer bu şekilde seyahat etmek sizi heyecanlandırıyorsa, Instagramdan @glampinghub hesabını takip ederek, dünyada glamping yapabileceğiniz yerlerden haberdar olabilirsiniz.

Dünyada glamping yapabileceğiniz yerler

Bahsettiğim gibi dünya üzerinde glamping yapabileceğiniz birçok yer var. Ayrıca yıllar içinde glamping sadece çadır içinde kalınan bir seyahat olmaktan çıkmış, karavan, ağaç ev hatta uçak, helikopter gibi yerlerde de yapılmaya başlanmış. Aslında tek kriter doğa içerisinde, “otel” veya “ev” olmayan bir yerde lüks bir şekilde kalmanız.

Bir yandan da, glampingin lüks kısmı zaman içinde kayboldu diye düşünüyorum. Yani aslında ilk ortaya çıkışı lüks bir deneyim yaşamak iken, şimdilerde yatak ve tuvaleti olan bir çadır, karavan, bungalov veya herhangi bir yerde kaldığınızda, glamping yapıyorum diye düşünebilirsiniz. Dünyada hala lüks olarak sayılabilecek muhteşem örnekleri var tabi ki. Fakat dilerseniz kendi glamping çadırınızı alıp/kiralayıp da, uygun bir kamp alanında kalabilirsiniz.

Dünya üzerinde farklı yerlerde lüks glamping yapmak isteyenler için: World of Glamping

Farklı yerlere örnek olması için, bana ilginç gelen birkaç yeri ayrıca listelemek istiyorum:

Benim en çok gitmek istediğim glamping konseptli otel ise: Utah’daki Amangiri

Türkiye’de glamping nerede yapılır?

Glamping konsepti Türkiye’de de çok yaygınlaştı. Fakat dünyadaki örneklerinde de bahsettiğim gibi, bu konseptin ilk çıkış noktasına uygun olarak gidebileceğiniz yerler Türkiye’de çok fazla değil. Kampın bir tık üzerinde konforlu diyebileceğimiz yerler çoğunlukta.

Bana sorarsanız Türkiye’deki en iyi glamping örnekleri:

Türkiye’de glamping yapabileceğiniz yerler:

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın