Ana sayfa Kültür - Sanat Canlı Yayın Serisi #1 – Pırıl Arıkonmaz

Canlı Yayın Serisi #1 – Pırıl Arıkonmaz

yazan Melis Büyükerk

Pg Art Gallery’nin kurucusu Pırıl Arıkonmaz ile galerinin kuruluşu, pandemi döneminde sanat ve sanatın geleceğine dair çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbeti kaçırdıysanız videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Peki neler konuştuk?

Pg Art Gallery ve Pg Pop Up

Pg Art Gallery 1993 yılında Pırıl Arıkonmaz tarafından kurulmuş. Uzun yıllar Bebek’te sanatseverlerle buluşan Pg Art Gallery şu anda Çukurcuma’da yer alıyor. Galeri 18 sanatçısıyla ve tatlı mı tatlı ekibiyle harika işlere imza atıyor.

Pg Art Gallery’nin (başta Pırıl olmak üzere tüm ekibin) en bayıldığım özelliği; hep bir yenilik araması, klasik bir galeri olma mantığından ziyade sürekli “daha farklı ne yapabiliriz?” düşüncesiyle hareket etmesi. Bunun en güzel örneği de Pg Pop Up!

Pg Pop Up aslında adından da anlaşıldığı gibi bir pop-up mantığıyla bir seneliğine açık kalmak üzere açılmış. Ancak, o kadar güzel geri dönüşler alması ve hem Pg ekibi hem de ziyaret eden herkes için herhangi bir sanat galerisi, sanat sergileyen bir yer değil de aynı zamanda oturup sohbet edilebilecek bir alan dönüşmesiyle sürekli bir yer haline gelmiş.

Maslak Oto Sanayi’de yer alan Pg Pop Up, benim de zaman geçirmeyi çok sevdiğim yerler arasında. Birçok sanatçı atölyelerinin arasında yer alan Pop Up, keyifli sohbetin yanı sıra sanatı evlerimizde nasıl sergileyebileceğimize dair de bir fikir sağlıyor. Burada Pırıl, sadece galeri sanatçılarının değil, birçok sanatçının işlerini birlikte sergiliyor. Ayrıca bunları sık sık değiştirdiği için ziyaret eden veya Pg hesaplarını takip edenler için aldıkları sanat eserlerini ne şekilde sergileyebileceklerine ilişkin destek de oluyor. Benim kişisel görüşüm, farklı sanatçıların eserlerini harmanlayarak izleyici karşısına çıkarmak, çok daha keyifli bir deneyim sağlıyor.

Pg Pop Up aynı zamanda çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Toplum Gönüllüleri Vakfı gibi kuruluşlar burada sanat etkinlikleri düzenliyor. Çok da güzel oluyor, benden söylemesi!

Bir de Pg Basement var: burası da galeri programlarında yer bulamayan genç sanatçıları desteklemek için oluşturulmuş bir proje mekanı. Burada daha deneysel projeler yer alıyor. Pg Basement’ın hedefi, Pg Art Gallery’nin programıyla paralel açılışlarla genç sanatçılara ve küratörlere alan açmak.

Online sergiler

Artık online sergiler çok önemli! Pg Art Gallery de günümüze ayak uyduran ilk galerilerden bir tanesi. Aslında, her zamanki gibi galeride açılışı yapılacak olan 2 sergiyi, koronavirüs çıkmasıyla beraber online’a taşıyarak ilk online açılış yapan galeri oldu! Peki bunu nasıl gerçekleştirdi?

Aslında galeri mekanında kurulmuş olan bu sergileri maskeleri takıp, ekipçe (tabi sosyal mesafeye dikkat ederek :)) online’a taşımışlar. Ayrıca bu süreci de takipçileriyle samimi bir şekilde paylaştılar. Endişeli zamanlarda herkesin içine bir umut olsun amacıyla bir ilki gerçekleştiren Pg Art Gallery, bundan çok olumlu geri dönüşler de aldı.

Bahsettiğim sergiler: Ayla Turan’ın “Tehlikeli Oyunlar” sergisi ile Ömer Faruk Yaman’ın “Voyager” sergisi

Online açılışlarda sanatçılarla canlı yayın yapıldı aynı zamanda da Pg Art Gallery’nin YouTube kanalından sergideki eserler hakkında sanatçıların kendisi anlatım yaptı. Aslında bu şekilde fiziksel olarak gittiğiniz açılışlara kıyasla sanatçı ve eserleri ile ilgili daha fazla bilgi edinme imkanı oldu. Buna ek olarak, sanatçılarla yapılan samimi sohbet çok keyifliydi 🙂

3D sergi

Evlerden çıkamadığımız/çıkmamamız gerek şu dönemde galeriler 3D sergilere giderek daha fazla önem veriyor. Pg Art Gallery de bu anlamda kendini geliştiren galerilerin başında!

Bu kapsamda Pg Online ile birlikte aslında Pg Basement kapsamında düzenlenmesi planlanan Hakan Sorar’ın “Through the Skin” sergisini tamamen dijital olarak izleyicilerle buluşturuyor. Buna ilişkin olarak Ahmet Rüstem Ekici tarafından bir mekan tasarlandı. Bu mekanda sergilenecek “Through the Skin” sergisinde, Hakan Sorar’ın fotoğraflarının yanı sıra defterleri ve yararlandığı kaynak kitaplar da incelenebilecek. Hatta sergi VR gözlükleriyle de gezilebilecek!

Pg Online’ın ilk sergisi olan “Through the Skin” 30 Mayıs’ta açılıyor! Ben heyecanla bekliyorum 🙂

#merakediyoruz ve #karantinagünlükleri serileri

Bu süreçte eski sergilerden eserler paylaşan galerilerden farklı olarak Pg Art Gallery iki farklı seri oluşturdu.

#merakediyoruz serisi ile sanatçılara farklı sorular yönelten Pg Art Gallery, sanatçıların yanıtlarını hikayelerinde takipçileriyle paylaşıyor.

#karantinagünlükleri serisi ise sanatçıların karantina döneminde neler yaptığına ilişkin bir seri. Bu seriye de Günnur Özsoy’un samimi paylaşımlarıyla başladılar.

Bu iki seri hem diğer galerilerden farklı bir şey ortaya koyma anlamında hem de izleyicilerin sanatçılarla iletişim kurması, onları tanıması anlamında çok faydalı oldu. İşlerini çok sevdiğimiz sanatçıların kişilikleri ve günlük yaşamlarını öğrenmek sanatseverlerin bu sanatçılarla daha iyi bir etkileşim kurmasını sağlıyor.

Sanat sektörünün geleceği

Her sektörde olduğu gibi sanat sektörünün de giderek dijitalleşmesi öngörülüyor. Buna dair bir yönelme zaten vardı, ancak pandemi ile birlikte daha da hızlandı.

Koronavirüs sanatçıların yaratıcılığına yeni boyutlar katarken, galerilerin de bu yeni düzene ayak uydurma çabalarıyla sanat sektörünün harekete geçmesini sağladı. Ayrıca bu dönemde kültür-sanat sektörünün ayakta kalması gerektiği, aksi takdirde pandeminin küresel bir depresyona yol açacağı birçok isim tarafından vurgulandı. Kültür-sanat faaliyetleri, insanların psikolojisi üzerindeki etkisi özellikle izolasyon süreci boyunca sağlıklı yaşam motivasyonu için önemli bir unsur. Bunun için de herhangi bir içerikten ziyade samimiyet, sanatçıların kendi hikayelerinin ön planda olmasının daha çok ilgi uyandıracağı düşünülüyor.

Pg Art Gallery de tüm projeleriyle bu dönüşüme ayak uyduruyor. Pg Online ve Instagram’daki #merakediyoruz ve #karantinagünlükleri serileri de bunun en güzel örnekleri.

Pg Art Gallery hesapları:

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın