Ana sayfa Seyahatler 2021 Seyahat Trendleri

2021 Seyahat Trendleri

yazan Melis Büyükerk

Herkese mutlu yıllar! 2021 çok büyük umutlarla beklediğimiz bir yıldı, umarım tüm dileklerinizin gerçekleştiği bir yıl olur.

Geçtiğimiz sene seyahat anlamında bir durgunluk dönemi yaşamış olsak da 2021’in daha çok gezebileceğimiz bir yıl olması bekleniyor. Bununla birlikte, önceki yıllara kıyasla seyahatlerde önem verdiğimiz noktalarda ve tercih edilecek destinasyonlarda farklılıklar olacak gibi görünüyor. Ben de bu değişikliklerden biraz bahsetmek istedim:

Uzaktan çalışma

Pandemi ile birlikte ofislerin şirketler için büyük bir masraf kaynağı olduğu çok net bir şekilde ortaya çıktı. Dolayısıyla artık 9:00-17:00 arası ofislerde çalışma kavramı yok olmaya başlıyor. Tüm dünyada giderek daha fazla şirket bu masraf kalemini azaltmaya ve home office olarak çalışmaya başlıyor.

Uzaktan çalışma imkanı ile birlikte daha uzun ve esnek seyahatler yapılması bekleniyor. Yani evden çalışma yerine seyahatten çalışma olması öngörülüyor. Daha önce Yeni Gezginler adlı yazımda bu tür gezginlerden ve onların seyahat beklentilerinden biraz bahsetmiştim. Etik ve bilinçli, deneyimi ön planda tutan bir seyahat anlayışı belirleyici olacak.

Bilinmeyen destinasyonlarda eşsiz deneyimler

Ofis dışında olduğumuza göre, yakın-uzak nereye gittiğimizin çok bir önemi yok aslında. Herkes tarafından bilinen yerlerin aksine, kimsenin bilmediği, tenha ve doğayla iç içe destinasyonlar daha çok tercih edilecek gibi görünüyor. Sosyal mesafe yine otel/destinasyon seçimlerinde çok önemli bir rol oynayacak.

Bir yerin popüler olması eskisi gibi önemli değil yani. Hatta ne kadar bilinmiyorsa o kadar iyi. Önemli olan şey keşif, macera, kısacası deneyimin kendisi.

Bu kapsamda, glamping de her geçen gün önem kazanıyor. Glamping ile ilgili yazmış olduğum yazıda bu kavramın tanımından, hem Türkiye hem de dünyadan bazı örneklerinden bahsetmiştim. Glamping’i lüks bir kamp deneyimi gibi özetleyebiliriz. Uzun ve esnek seyahatler ile doğada olmak bir araya geldiğinde sanırım en konforlu seçenek glamping. Bu şekilde seyahatin konforlu olduğunu göstermek için en güzel örneklerden bir tanesi de: GlampingRV.

Farklı alanlarda tecrübeler

Adrenalin dolu, sağlıklı yaşamaya çalışan, kültüre değer veren, ekolojik dengeleri önemseyen ve yemek yemeyi deneyime dönüştürmek isteyen gezginler, seyahatlerinde bunlar gibi birçok alanda tecrübe edinmeyi amaçlıyor.

  • Sağlık herkes için öncelik haline geliyor. Bu sebeple de sağlık turizminin 2021 yılında çok önemli olması bekleniyor. Sağlıklı beslenme, iyi yaşam, masaj, yoga, meditasyon gibi olanaklara sahip yerler tercih edilecek gibi görünüyor.
  • Bir yerin kültürünü tanımak, yaşamak birkaç yıldır seyahat severler için önem kazanmış deneyimlerden biriydi. Yeni bir yere gidildiğinde oradaki insanların yaşama biçimlerini öğrenmek, mümkünse oranın yerlileriyle vakit geçirmek, hatta birlikte kalmak, oradaki yaşantıyı birebir deneyimlemek 2021’de de önemini koruyor.
  • Yemek deneyimi tamamen ayrı bir konu zaten. Bir yeri görmekten ziyade oraya özgü yemekleri denemek, deneyimlemek çok önem kazanacak.

Spontane kararlar

Evden çalışınca, esnek karar vermek de kolay oluyor. Aynı zamanda ileriki zamanlar için herkesin kafasında belirsizlikler var. Dolayısıyla 2021 yılında seyahatlerin daha anlık kararlarla verilmesi bekleniyor. Aylar öncesinden karar verip, rezervasyon yaptırmak eskide kalıyor gibi gözüküyor.

Evden çalışmayla birlikte uzun seyahatler öngörülse de esneklikle birlikte kısa kaçamakların çoğalması bekleniyor. Ani bir kararla “hafta sonu yakın bir yerlere gitsek mi acaba” düşüncesi artık sıklıkla bir yere gidilmesiyle sonuçlanacak gibi görünüyor.

Duyarlı seçimler

2021’in tüm gezginlerin daha duyarlılıkla hareket edeceği bir yıl olması bekleniyor. Mesela karbon ayak izine, (karbon ayak izi ile ilgili daha fazla bilgi için Bilinmezlikler ve Yeşil Üzerine Kurulu Bir Gelecek yazımıza göz atabilirsiniz), doğayı ve hayvanları korumaya çalışan, her anlamda sürdürülebilirliğe dikkat eden gezginler olacağı düşünülüyor.

Özetle; sürdürülebilir turizmin öne çıktığı, karbon ayak izinin minimuma indirildiği, yerel işletmelerin desteklendiği, geleceğe yatırım yapan, bir şekilde fayda sağlayan seyahatler daha çok tercih edilecek.

Küçük gruplar halinde seyahat

2020 yılında tek kişilik seyahatlerde artış olmuştu. 2021 yılında ise 5-6 kişilik küçük gruplar halinde seyahatlerin artması bekleniyor. Aynı değer ve kaygıları taşıyan grupların ortak bir deneyim arayışında olacağı düşünülüyor. Bu kapsamda da araba yolculukları, trenle seyahat gibi ulaşım yöntemleri değerlendirilecek.

Umarım bu yıl herkesin dilediğince seyahat edebileceği, bolca keşifler yapıp farklı deneyimler yaşayabileceği bir yıl olur!

Bu yazıda yararlandığımız ve seyahat trendleriyle ilgili daha fazla bilgi bulabileceğiniz kaynaklar:

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın