Ana sayfa Kültür - Sanat 2021 Sanat ve Tasarım Trendleri

2021 Sanat ve Tasarım Trendleri

yazan Melis Büyükerk

Sıfır Atık Maskeler

Sürdürülebilirlik her alanda önem kazanmaya devam ediyor. Bu durum maskeler için de geçerli. Bu yıl önem kazanacak trendlerden bir tanesi geri dönüşümlü malzemelerle üretilen, sıfır atık maskeler olacak!

Bunun öncülerinden biri, Amerikalı endüstriyel tasarım firması Bilio. Sıfır atık örgü işlemi sayesinde tek parça halinde yapılan maskeler üretiyor. Marka aynı zamanda dikilmesi gerekmeyen cepli, askılı çantalar da ürettiği için maskeleri de aynı şekilde üretebiliyor. Bu şekilde yıkanabilir ve yeniden kullanılabilir sıfır atık maskeler ortaya çıkıyor.

Türkiye’de de birçok firma maske üretmeye başladı, eminim sıfır atık maske trendine uyanlar da çıkacaktır.

İç Mekanlarda Doğadan İlham Alan Tasarımlar

Evlerde ve ofislerde doğadan ilham alan, organik kıvrımlı tasarımlar ön planda olacak gibi görünüyor.

Buna ilişkin dünyada en bilinen örnek olarak İtalyan mimarlık ve tasarım stüdyosu Level Projects‘in son mobilya koleksiyonu Home Landscape karşımıza çıkıyor. Tasarımcı Francesco Spada ile birlikte oluşturulan koleksiyon “dışarıda olmayı çağrıştıran duyusal bir deneyim” yaşatmayı hedefliyor. Koleksiyonun ilk gösterimi pandemiden sonra ortaya çıkan Virtual Design Fair‘de gerçekleşti.

El Kullanmadan Açılan Kapılar

2021 sağlık anlamında çok dikkatli olacağımız bir yıl olacak. Sürekli ellerimizi dezenfekte etmeye alıştığımızı düşünürsek, dokunmadan açabileceğimiz kapıların ortaya çıkması çok şaşırtıcı olmayacaktır.

Bunlara iki örnek verecek olursak:

  • Birincisi, Materialise 3-D baskı kapı aparatı. Bu aparat sayesinde kapıyı eliniz değil de dirseğinizle açabiliyorsunuz.
  • İkincisi ise, StepNPull. Bu aparat sayesinde de ayağınızla basarak kapıları açabiliyorsunuz. Bu aparat %70 geri dönüşümlü alüminyumdan üretilmiş.

Kabinler Kabinler Kabinler!

Herkesten, her şeyden uzak ama harika manzaralı kabinler tüm dünyada çok revaçta diyebiliriz. Bu kabinler bir yandan huzurlu, sessiz, sakin ve keyifli vakit geçirirken diğer yandan da çevre dostu tasarımlı bir yerde kalma imkanı sağlıyor. Yurt dışında böyle kabinler alıp, karavan gibi kullanabileceğiniz gibi, Airbnb gibi şirketlerden de kiralayabiliyorsunuz.

Türkiye’de de giderek yaygınlaşan bu kabinlerden, farklı ülkelerdeki birkaç örnek paylaşacak olursam:

Sanat

1990’lardan beri popüler olan sokak sanatı son yıllarda düşüş yaşamasına rağmen, bu yıl tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.

Wellness çoğu kişi için sanat sayılmasa da son yıllarda önem kazandı. Mental sağlığımıza önem verdiğimiz ve kendi içimize döndüğümüz bu zamanlarda kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlayan eserler bu kategoride değerlendirilmeye başlanıyor.

Pop Art yine trend olmaya aday sanat türlerinden bir tanesi gibi görünüyor. 1950’lerden bu yana gündemde olan Pop Art jenerasyonlar boyunca değişerek gelişiyor.

Soyut sanat da bu yıl devam eden trendlerden. Öte yandan insanın doğayla ilişkisini arayan sanat formları da bu yıl önem kazanıyor.

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın